måndag 20 december 2010

Karibien Resurser, globalisering och hållbar utveckling

Jag har Karibien somr region och därför valde jag att skriva om just deras resurser och hur globaliseringen har påverkat dem.


De naturresurser som min region är t.ex. olika sorters frukter, kakao mm. På de större öarna t.ex. Kuba och Jamaica så finns det i viss grad mineral tillgångar, såklart finns det såna tillgångar på de andra öarna men de är så obetydliga så de skulle inte ge några vinster alls. Förr i tiden så var sockerröret den viktigaste grödan eftersom den exporterades till Europa. Men eftersom Europa kom på hur man kunde framställe socker från sockerbetan så minskades exporten och därmed inkomsterna. I havet utanför Bahamas och Kuba har man hittat olja som båda länderna tänkte utvinna.

.

Det som nu har tagit rörsockrets betydande roll i nationernas BNP är turismen. Turismen har på senaste tiden blomstrat och lätt till en hög exploatering. Detta på den lokala miljöns bekostnad. För de flesta småländerna som t.ex. St Lucia står turismen för ca 70 av BNP.


Problemet med mitt område är bristen på jordbruks areal. För att få mer areal för att odla på så hugger man ner stora skogsområden och detta leder till jordförstöring. Och i och med jordförstöringen så bidrar det till en mindre produktion av livsmedel i längden. T.ex. Haiti har bara 3 procent skog kvar och Jamaica har bara en tredjedel kvar. I framtiden då olja kanske börjar utvinnas så kommer min region ha mycket makt. Och de behöver dem för att kunna mäta sig med övriga världens supermakter. Men detta är inte hållbart då oljan kommer ta slut. Så min region måste hitta ett annat alternativ än oljan för att ha något att falla tillbaka på när oljan en dag tar slut. Förnybara energikällor är det bästa som t.ex. solljus och vindkraft och till och med vågkraft om den teknologin utvecklas ytterligare. Globalisering har påverkat min region mycket historiskt i och med triangelhandeln över Atlanten men än idag är det en viktig del. Vi i Sverige får t.e.x mycket av våran frukt från Karibien.
Ett bättre sammarbete mellan länderna i min region är ett bra sätt att dela erfarenheter och bygga en bättre hållbar framtid.
// Gösta

torsdag 16 december 2010

"It's a war"

Den 23 oktober 2010 i Ciudad Juarez:
En just fyllda 15-årig pojke firar sin födelsedag med vänner och familj. Plötsligt hörs en bil tvärnita och det dröjer inte länge innan det stormar in beväpnade män in i lokalen, 13 skjuts ihjäl och 15 skadadas. De flesta av offren var gymnasieelever som jag själv är, men den yngsta som dog var bara 13 år.

Jag skulle vilja skriva att det här är en extremt ovanlig händelse, men sanningen säger att de senaste två åren har 8000 människor blivit mördade i staden, som har ungefär lika många invånare som Stockholm.

När den nuvarande mexikanske presidenten Felipe Calderon kom till makten 2006 skulle han göra allt i sin makt för att stoppa det knarkkrig som härjade landet. Om du någonsin tänkt på hur deprimerande boken "Snabba cash" är, hur den visar Sverige som ett samhälle utan kontroll, är det absolut ingenting som kan jämföras med Mexiko.

Det rör sig om så mycket pengar, redan på 1960-talet när efterfrågan på marujiana ökade i USA, blev Mexiko ett betydande land för insmugglingen. Landet ligger perfekt mellan producenterna i Sydamerika och konsumenterna i USA. Det amerikanska utrikesdepartementet beräknar att ca 90 % av all narkotika som förs in i USA kommer in via Mexiko.

Bråken om makten vid gränserna och tullarna sker mellan olika ligor, eller karteller, som man också kan kalla dem. Det finns många och några av de största är Golfkartellen, Sinaloa och los Zetas. Konkurrensen mellan dem har blivit så hård att man helt enkelt döddar dem som inte ingår i sin egen kartell. ”Om du inte är med mig, så är du min fiende” kan man påstå är en levnadsnorm. I många fall kan man också få betalt för att döda personer som ingår i andra karteller och vissa människor försörjer sig till och med på det. Mer än ofta tvingas oskyldiga sätta livet till.

Hur kan det då komma sig att stora delar av den mexikanska befolkningen helt plösligt bestämt sig för att det ”okej” att mörda oskyldiga främlingar?

Landet har alltid haft en stor fattig befolkning och anledningen till att så många gett sig in i ”industrin” är för att det helt enkel är en chans att få ett bättre liv, det finns så mycket mer pengar att tjäna där. Jag antar att många som lätt fastnar där.

Poliserna tjänar så dåligt att de mer än gärna låter sig mutas av diverse karteller, dessutom är många av de här poliserna drogberoende.

Det var just de mutade poliserna -problemet som gjorde att presidenten, Felipe Calderon, trodde att det skulle vara en utmärkt idé att sätta in militären att jobba med våldet och kriminaliteten istället.
De anses mer pålitliga än poliserna.

Så nu finns det alltså ca 40 000 soldater som patrullerar omkring, men ändå forsätter våldet och morden att öka! Hur? Det beror på att ligorna snabbt lärde sig att arbeta runt militären, och nu ligger alla resurser på all den här styrkan, som egentligen är helt onödig, eftersom kartellerna vet hur man undviker dem.

Sedan 2006 har kriget skördat närmare 30 000 offer, jag undrar hur många fler som ska få sätta till sitt liv innan övriga världen inser problemen och rycker in för att hjälpa till att få landet på rätt fas igen.

Källor:

tisdag 9 november 2010

Geologin i vår världsdel, Nordamerika


De litosfärplattor som finns i vår världsdel är: Nordamerikanska plattan, Karibiska plattan, Juan de Fuca plattan, Cocos plattan och Stilla havsplattan.

Den västra delen av Nordamerika samt mellanamerikas berggrund är en alpin veckad berggrund. De mesta av USA:s berggrund är en sedimenttäckt platålandskap, östra Kanada har urbergssköld och västra Kanada har lite kaledonisk veckning. Här och där finns det även lite variskisk veckning. Appalacherna är en del av den kaldoniska bergskedjan som även kan återfinnas i Skottland och Skanderna.

Grand Canyon är en eroderad floddal. Coloradofloden har urholkat Coloradoplatån under mycket lång tid och därav dess djup på ca 2000 meter.

Mount St. Helens är en kägelvulkan. Vulkanen har sur magma. Senaste gången den hade utbrott var 1980 i juli då ett stor del av berget sprängdes bort för att det blev för stort tryck av olika gaser i berget.

Yellow Stone är ett mycket intressant område vid Klippiga bergen här finns det mycket geologisk aktivitet. Området präglas av stora gejserar och supervulkaner.

En anledning till att det finns ganska mycket vulkanisk aktivitet och jordbävningar är att The Ring of Fire går utmed den Nordamerikanska västkusten. San Andreas är ett exempel på att plattorna rör sig då området rör sig snett uppåt.

De jordmåner som finns i vårt område, Nordamerika är: brunjordar (cambisoler), svartjordar (chernozemer), kastanjebrunjord (kastanozemer), lateritiska jordar (ferralsoler), öken- och halvökenjordar (latosoler), bergsjordar (litosoler), saltjordar samt en del unga alluviala jordar (fluvisoler).

/Karolina, Gösta, Sofie och Ellen

torsdag 30 september 2010

Nordamerika

Geografisk utredning:


















I väst kantas våran kontinent av Stilla havet och i öster av Atlanten. I norr breder sig norra ishavet ut sig och i söder är gränsen mellan länderna Panama och Colombia. Våran kontinent är belägen på det norra halvklotet och ligger väster om oss.

Klimat och Natur:

I norr finns den stora tundran, där tjälen aldrig går ur marken söder om den sträcker sig det stora barrskogsbältet som bland annat sträcker sig genom ryssland ( Taigan ). Genom mitten av Nordamerika sträcker sig stora jordbruksområden förre detta prärien. Här odlas mycket av jordens mat. Genom hela västkusten löper Klippiga bergen från Canada i norr till mexiko i söder. Och i öst löper den mycket äldre bergskedjan Appalacherna, den är mycket lägre än klippiga bergen eftersom den har eroderats ner under längre tid. I sydvästra USA finns stora öknar då regnet inte kan komma över de höga Klippiga Bergen och på så sätt skapar en mycket torr miljö. Södra USA och i mellanamerika har man regnskog då dessa områden är tropiska. Det är kallt i Norra Nordamerika och varmt i södra, stora delar har så kallad inlandsklimat d.v.s att sommrarna blir varma och vintrarna blir kalla. Mest regn faller i sydöstra USA och mellanamerika och på västkusten då regnmolnen inte kan ta sig över det höga Klippiga bergen.
Tundran i Canada
Öknen i Arizona
Regnskog i södra USA

Befolkning:

De flesta människorna bor i städer och i stora storstadsområden t.ex. New York- Washington D.C, Mexico City mm.
Mexiko City
Jordbruk och industri;


Spannmål, sockerrör, boskap, frukt, kaffe, kakao, vin, skog. Los angeles har en stor industri och lika så östra USA.

Regioner:

Karibien-öar
Östra USA- städer och industri
Mellan amerika- jordbruk
Västra amerika- berg
Norra amerika- tundra, barrskog
Södra och Centralamerika- regnskog

Vårat område är betydelsefullt både politiskt och ekonomiskt.

// Gösta, Ellen, Sofie, Karro

måndag 20 september 2010

Welcome to the island!



Var ligger mina öar någonstans jämfört med världen?

Jo som ni ser på kartan till vänster; så ligger mitt område mitt i det karibiska havet. Därav kallar man mina öar för Karibien. Det ligger söder om florida och täcker i stort sätt hela golfen ända till Venezuela och Brasilien. Även kallas de här området för västindien pågrund av Christopher Columbus som trodde att öarna var en del av den indien. Öarna ligger på det norra halvklotet, och väster om o-meriaden. I mitt område finns det många länder som t.ex. Cuba, Bahamas, Jamaica, Haiti, Dominikanska republiken och ett fler antal små öriken. Många av dessa är fortfarande kolonier till Europeiska länder t.ex. Martinique som tillhör frankrike och Jungfruöarna som är amerikanska. Sverige har också haft en koloni i västindien.

Den hette St Barthèlemy den hade vi i nästan 100 år. Många av öarna är vulkanöar. Västindien ligger i den tropiska zonen och här odlar man bananer, tobak och sockerrör. Den största delen av befolkningen har rötter i Afrika pågrund av den slavhandel som skedde i området på 1700-talet. Här har ni fått lite fakta om mitt område men jag återkommer snart med mer fakta och intressanta nyheter. // Gösta


tisdag 14 september 2010

Igor och Julia

Orkansäsongen har börjat

Orkansäsongen i Atlanten har börjat och just nu så är två stora orkaner påväg mot Karibien. Den som är närmast heter Igor och är just nu utanför Brasiliens norra kust, den är redan uppe i nr 4 på den 5 gradiga orkanskalan. Myndigheterna i Haiti har gjort förberedelser för att evakuera de som fortfarande är hemlösa efter den stora jordbävningen som drabbade det fattiga landet för ett tag sedan. Efter Igor så bildas ett nytt stormsystem som är döpt till Julia, den kommer att uppnå orkan styrka de närmaste dagarna då den fortsätter sin resa över Atlanten. Mitt område blir ofta drabbad av sådana stormar varje år.
Ha det underbart!! // Gösta
Källor: Metro, Nyhetskanalen.se



Hej!

Hej och välkommen till vår nya blogg!
Under det här året kommer vi att blogga om Nord- och Mellanamerika med fokus på dess geografi och uppdatera er om vad som händer där.

Vi har delat upp arbetet i olika områden.

Gösta bloggar om Karibien och öarna däromkring,
Sofie bloggar om Kanada och Grönland
Karolina bloggar om USA
Ellen bloggar om Mellanamerika

Vi ser fram emot att dela med oss av våra nyfunna kunskaper till er.

Ha en bra dag!