torsdag 30 september 2010

Nordamerika

Geografisk utredning:


















I väst kantas våran kontinent av Stilla havet och i öster av Atlanten. I norr breder sig norra ishavet ut sig och i söder är gränsen mellan länderna Panama och Colombia. Våran kontinent är belägen på det norra halvklotet och ligger väster om oss.

Klimat och Natur:

I norr finns den stora tundran, där tjälen aldrig går ur marken söder om den sträcker sig det stora barrskogsbältet som bland annat sträcker sig genom ryssland ( Taigan ). Genom mitten av Nordamerika sträcker sig stora jordbruksområden förre detta prärien. Här odlas mycket av jordens mat. Genom hela västkusten löper Klippiga bergen från Canada i norr till mexiko i söder. Och i öst löper den mycket äldre bergskedjan Appalacherna, den är mycket lägre än klippiga bergen eftersom den har eroderats ner under längre tid. I sydvästra USA finns stora öknar då regnet inte kan komma över de höga Klippiga Bergen och på så sätt skapar en mycket torr miljö. Södra USA och i mellanamerika har man regnskog då dessa områden är tropiska. Det är kallt i Norra Nordamerika och varmt i södra, stora delar har så kallad inlandsklimat d.v.s att sommrarna blir varma och vintrarna blir kalla. Mest regn faller i sydöstra USA och mellanamerika och på västkusten då regnmolnen inte kan ta sig över det höga Klippiga bergen.
Tundran i Canada
Öknen i Arizona
Regnskog i södra USA

Befolkning:

De flesta människorna bor i städer och i stora storstadsområden t.ex. New York- Washington D.C, Mexico City mm.
Mexiko City
Jordbruk och industri;


Spannmål, sockerrör, boskap, frukt, kaffe, kakao, vin, skog. Los angeles har en stor industri och lika så östra USA.

Regioner:

Karibien-öar
Östra USA- städer och industri
Mellan amerika- jordbruk
Västra amerika- berg
Norra amerika- tundra, barrskog
Södra och Centralamerika- regnskog

Vårat område är betydelsefullt både politiskt och ekonomiskt.

// Gösta, Ellen, Sofie, Karro

måndag 20 september 2010

Welcome to the island!



Var ligger mina öar någonstans jämfört med världen?

Jo som ni ser på kartan till vänster; så ligger mitt område mitt i det karibiska havet. Därav kallar man mina öar för Karibien. Det ligger söder om florida och täcker i stort sätt hela golfen ända till Venezuela och Brasilien. Även kallas de här området för västindien pågrund av Christopher Columbus som trodde att öarna var en del av den indien. Öarna ligger på det norra halvklotet, och väster om o-meriaden. I mitt område finns det många länder som t.ex. Cuba, Bahamas, Jamaica, Haiti, Dominikanska republiken och ett fler antal små öriken. Många av dessa är fortfarande kolonier till Europeiska länder t.ex. Martinique som tillhör frankrike och Jungfruöarna som är amerikanska. Sverige har också haft en koloni i västindien.

Den hette St Barthèlemy den hade vi i nästan 100 år. Många av öarna är vulkanöar. Västindien ligger i den tropiska zonen och här odlar man bananer, tobak och sockerrör. Den största delen av befolkningen har rötter i Afrika pågrund av den slavhandel som skedde i området på 1700-talet. Här har ni fått lite fakta om mitt område men jag återkommer snart med mer fakta och intressanta nyheter. // Gösta


tisdag 14 september 2010

Igor och Julia

Orkansäsongen har börjat

Orkansäsongen i Atlanten har börjat och just nu så är två stora orkaner påväg mot Karibien. Den som är närmast heter Igor och är just nu utanför Brasiliens norra kust, den är redan uppe i nr 4 på den 5 gradiga orkanskalan. Myndigheterna i Haiti har gjort förberedelser för att evakuera de som fortfarande är hemlösa efter den stora jordbävningen som drabbade det fattiga landet för ett tag sedan. Efter Igor så bildas ett nytt stormsystem som är döpt till Julia, den kommer att uppnå orkan styrka de närmaste dagarna då den fortsätter sin resa över Atlanten. Mitt område blir ofta drabbad av sådana stormar varje år.
Ha det underbart!! // Gösta
Källor: Metro, Nyhetskanalen.se



Hej!

Hej och välkommen till vår nya blogg!
Under det här året kommer vi att blogga om Nord- och Mellanamerika med fokus på dess geografi och uppdatera er om vad som händer där.

Vi har delat upp arbetet i olika områden.

Gösta bloggar om Karibien och öarna däromkring,
Sofie bloggar om Kanada och Grönland
Karolina bloggar om USA
Ellen bloggar om Mellanamerika

Vi ser fram emot att dela med oss av våra nyfunna kunskaper till er.

Ha en bra dag!