onsdag 2 februari 2011

DEMOGRAFI



USA
1. USA befinner sig i stadium 4 i den demografiska transitionen. Samhället är väl utbyggt och livsvillkoren goda. Livsvillkoren har förbättrats i förhållande till stadium 3 och fler människor är mer friska och lever längre. Dödsantalet och födelsetalet är låga samtidigt som skillnaden mellan dessa är liten.

2. I framtiden kommer USA att gå framåt i den demografiska transaktionen. Befolkningen kommer att öka ännu mer och folk kommer att leva längre. Att befolkningen ökar kan bero på att fler människor i landet kommer att få tillgång till en bättre sjukvård. Forskningen om botemedel för olika sjukdomar går framåt hela tiden och år 2040 kommer man kanske ha kommit fram till nya och ännu mer effektiva botemedel för sjukdomar. Kanske kommer sjukvårdsreformen i USA att gå igenom? Isåfall skulle det visa sig i tabellen genom att fler skulle leva längre eftersom fler får tillgång till sjukvård. Att befolkningen ökar i landet beror även på att hela jordens befolkning ökar.

/Karolina

KUBA
1. Kuba befinner sig någonstans mellan den tredje och fjärde då det föds färre barn men personer blir inte äldre. Detta leder till en stagnation av befolkningsökningen och en långsam minskning.

2. Om man jämför dagens befolkningspyramid med den pyramid som man tror den kommer se ut om 30 år så ser man att födelsetalet har inte riktigt ändrat sig utan största skillnaden är att befolkningen blir allt äldre. Detta leder till en befolkningsökning då befolkning lever längre, ökning sker på så vis inte pågrund av barnafödsel. Om man ser på den första pyramiden från 2010 så ser man att väldigt många föddes under de år direkt efter den Kubanska revolutionen, för att sedan minska ganska kraftigt. En förklaring för detta är att man kanske hade framtidstro och optimist för framtiden och för det nya styret. Men när dessa hopp krossades så minskade barnafödelsen. Idag så är det många som dör tidigt troligen pågrund av en ineffektiv infrastruktur. I och med att välfärden i landet kommer att förbättras troligen pågrund av ett mer demokratiskt styre så får mer människor tillgång till sjukvård och skola. Dessa faktorer leder till högre ålderdom för Kubas befolkning. Idag är också framtidstron väldigt låg och många flyr från Kuba illegalt till bland annat USA detta är också en av orsakerna som leder till en minskad befolkning. År 2050 så ser man att landet har på ett tydligt sätt gått in i fas 4 då den är mer äggformad.

/Gösta

MEXIKO
Mexikos befolkningspyramid har som tillsynes förändras ganska mycket på 18 år, sedan 1993, och är fortfarande i förändrig. Från att ha varit en väldigt ”kantig” pyramid med hög folkökning och många unga i landet, men nästan inga vuxna har landet börjat utvecklas till en mer fyrkantig fortfarande.
Den fyrkantiga formen kommer dels till ett bättre leverne, dels har många av mexikanerna börjat fly ut ur landet och bort till sitt norra grannland USA. Där tror de att en bättre framtid än den i deras hemland Mexiko.
Man räknar med att en halv miljon människor emigrerar från Mexiko varje år och nio procent av den mexikanska befolkningen beräknas att bo och jobba i det stora grannlandet i norr.
Förr så pågick också immigration till Mexiko från övriga sydamerikanska länder, speciellt på 1980-talet kom stora befolkningsgrupper från Guatemala.

/Ellen

KANADA
Utifrån Kanadas befolkningspyramid kan man avläsa att Kanada är i utveklingsstadie 4. Den största delen utav befolkningen är i den övre medelåldern, och födelsetalet har saktat ner. När landet industrialliserades förbättrades levnadsförhållanderna och man kunde leva länge och föda fler barn. Födelsetalen saktade sedan in när samhället förändrades. Det kan dels bero på att livet började handla om andra saker och man därför får barn senare i livet, och därmed inte lika många. Men det kan också bero på saker som ekonomi, kultur och tillgång till preventivmedel.
Livet är inte längre lika ansträngande som det en gång varit. Den utvecklade tekniken gör så att man slipper t.ex. tunga lyft, ansträngande arbete och farliga situationer. Därmed har en hotande fara mot livslängden förminskats drastiskt.

Ovan finns en illustration utav hur man tror Kanadas demografi ser ut år 2045. I och med att landet utvecklas ytteligare så kommer dödstalen och födelsetalen att bli mer lika varandra, och diagrammet kommer att bli ännu mer stapelliknande. Befolknigen är mer jämt fördelad och livslängden ökar drastiskt. I det förra diagrammet var skillnaden mellan män och kvinnor väldigt liten. Om man studerar diagrammet noga så ser man att kvinnorna levde lite längre än männen. Men på diagrammet från 2045 så har livslängden för kvinnor ökat yttligare. Jag tror att det kan bero på att kvinnor vetenskapligt sett lever längre än män. Men männens medellivslängd ökar också. Män mellan 70-80 år har nästan fördubblats. Den ökade livslängden skulle kunna bero på förbättrad sjukvård och forskning. Ju längre man kommer i vetenskapen, ju fler medeciner och tekniker utvecklas. Dessutom gör utveckligen av teknik att livet förenklas och blir mindre påfrestande.
Något man måste se upp med är formodligen den ökande fettman i världen. I och med att man utvecklar snabblagad och billig, men onyttig, mat. Kanada måste helt enkelt se upp med att gå i USAs fotspår och utveckla nyttig mat istället. Innan 2045 har Kanada förmodligen kommit långt även när det gäller mat.


/Sofie


Sammanfattning:
Både USA och Kanada befinner sig i stadie 4 i den demografiska transaktionen. Detta tyder på att samhällena i båda dessa länderna är välutbyggda och livsvillkoren goda. Medan Mexiko och Kuba är endast i tredje utvecklingsfasen. I dessa länder sker även en mycket stor emmigration till främst USA. Man räknar med att ca 9 % av mexikanarna bor i USA.

/Gösta, Ellen, Sofie, Karolina