lördag 8 januari 2011

Kanada:

Hejsan! Efter mycket om och men lyckades jag ta mig in på bloggen! Det är alltså Sofie som skriver just nu, med Göstas inloggning. Nu tänkte jag berätta lite om Kanada!





Jag har skrivit ett arbete om Kanadas naturresurser, produktion och hållbara utveckling. Det jag kommit fram till är att det centrala begreppen i frågan är oljan! Oljan har utvecklat världen och förändrat efterfrågan på exporter. Eftersom det är en bristvara har man "tvingats" till att exportera och importera länder emellan och på så sätt bidragit till en mer globaliserad värld. Men det finns ju även negativa aspeker med detta. Länderna blir mer beroende utav varandras ekonomi och när en finanskris som denna slår till så påverkar det fler länder i en ännu större utsträckning.





En stor del av Kanadas ekonomi grundar sig i att andra länder efterfrågar, och har råd, att köpa de varor som de kan erbjuda. Eftersom man har många naturresurser, så som olja och zink till exempel, så är det något man kan exportera till andra länder och tjäna pengar på. Men det spelar inte någon roll hur mycket naturresurser man har att erbjuda, så länge det inte finns någon som efterfrågar dessa.





Jag skulle nog ändå kalla Kanadas utvekling för hållbar. Finanskrisen börjar vända för många länder vilket kommer gynna landet väldigt. Trots att världen börjar förbereda sig för att minska kolutsläppen så kommer det förmodligen inte påverka landets oljeförsäljning de närmsta åren. Jag tror att man har god tid på sig, och bra förutsättningar, att lyckas hitta andra sätt att tjäna pengar på. Efter som världen förändras hela tiden så kommer efterfrågan efter olika varor även göra det.

Kanada har en god chans att utvecklas på samma sätt.

// Sofie

onsdag 5 januari 2011

Mexiko Resurser, Globalisering och hållbra utveckling

Mitt område i Nordamerika är Centralamerika och jag valde Mexiko.

Mexiko har flera naturtillgångar bland andra är olja och silver viktiga för Mexikos ekonomi.
Mexikanerna använder nästan all olja själva men det som exporteras kommer främst till USA, men också till flera andra länder vilket gör att Mexiko knyter band med dem globalt ur en ekonomsisk synpunkt.
Oljan har gjort att landet har gjort sig till en av de starkaste i världen, ändå lever 20 % av Mexikos befolkning i fattigdom.

Eftersom landet förlitar sig på oljan som energikälla kommer det ta långt tid innan mer miljövänliga enerigkällor byggs upp. Men en dag kommer dom sina och jag tror att det kommer ge ekonomin ett hårt slag och göra så att ännu fler människor dras ned i fattigdomen.

Jag tror att Mexiko har all förmåga att bygga upp de här nya energier, men dagens problem i landet, exemelvis med våldet från knarkkartellerna, tar fokus från framtidsfrågorna.