tisdag 9 november 2010

Geologin i vår världsdel, Nordamerika


De litosfärplattor som finns i vår världsdel är: Nordamerikanska plattan, Karibiska plattan, Juan de Fuca plattan, Cocos plattan och Stilla havsplattan.

Den västra delen av Nordamerika samt mellanamerikas berggrund är en alpin veckad berggrund. De mesta av USA:s berggrund är en sedimenttäckt platålandskap, östra Kanada har urbergssköld och västra Kanada har lite kaledonisk veckning. Här och där finns det även lite variskisk veckning. Appalacherna är en del av den kaldoniska bergskedjan som även kan återfinnas i Skottland och Skanderna.

Grand Canyon är en eroderad floddal. Coloradofloden har urholkat Coloradoplatån under mycket lång tid och därav dess djup på ca 2000 meter.

Mount St. Helens är en kägelvulkan. Vulkanen har sur magma. Senaste gången den hade utbrott var 1980 i juli då ett stor del av berget sprängdes bort för att det blev för stort tryck av olika gaser i berget.

Yellow Stone är ett mycket intressant område vid Klippiga bergen här finns det mycket geologisk aktivitet. Området präglas av stora gejserar och supervulkaner.

En anledning till att det finns ganska mycket vulkanisk aktivitet och jordbävningar är att The Ring of Fire går utmed den Nordamerikanska västkusten. San Andreas är ett exempel på att plattorna rör sig då området rör sig snett uppåt.

De jordmåner som finns i vårt område, Nordamerika är: brunjordar (cambisoler), svartjordar (chernozemer), kastanjebrunjord (kastanozemer), lateritiska jordar (ferralsoler), öken- och halvökenjordar (latosoler), bergsjordar (litosoler), saltjordar samt en del unga alluviala jordar (fluvisoler).

/Karolina, Gösta, Sofie och Ellen